Discussion about this post

User's avatar
Helmi's avatar

Linkkasin tän puolisolleni saatesanoin ”ah mä rakastan eeva kolua”, minkä jälkeen muistin juuri lukeneeni että ”jos vilpittömästi ajattelet jostakusta jotain kivaa, voit yhtä hyvin sanoa sen ääneen. Asiallisuuden rajoissa toki.” (Varmuuden vuoksi tarkennuksena tähän et silleen ihan asiallisesti rakastan 🤣)

Neurotyypillisten aikuisten maailmassa mua usein häiritsee se, että sosiaalisiin taitoihin suhtaudutaan niin eri tavalla kuin muihin taitoihin. Tarkoitan sitä, että esim. koulussa (jossa työskentelen) kukaan ei oleta, että ruotsin sivulauseen sanajärjestys tai yhtälöparit automaattisesti imeytyvät jokaiseen päähän. Joillakin näinkin tietysti tapahtuu, mutta jos ei, sit väännetään tarvittava määrä rautalankaa.

Sosiaalisten taitojen osalta sen sijaan usein törmää aika korkeisiin kyvykkyysoletuksiin. Monet kyseisistä taidoista ovat luonteeltaan sellaisia, että useimmilla ihmisillä niiden omaksuminen tapahtuu aika tiedostamatta (varsinkin jos aikanaan hiekkalaatikolla on rakennettu perustukset oppimiselle järkevän aikuisen tuella eikä ihan omin pikku kurarukkasin). Silloin aikuisena (varsinkin jos elää kovin neurotyypillisessä kuplassa) ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, että kyseessä on supervoima, jota kaikilla ei ole. Tai siis, useimmat aikuiset pystyvät suhtautumaan pääosin armollisesti muiden heikkouksiin, mikäli joku on vaikka surkea piirtämään, laittamaan ruokaa tai laskemaan päässä. Mutta aika helposti käy niin, että jos joku käyttäytyy jossain tilanteessa hasardisti, tulkinta ei ole se, että tämä on hälle hankalampaa kuin mulle ja vaikka hän harjoitteleekin hirmu ahkerasti, niin ei ehkä siltikään tule supertaitavaksi. Jos tätä aspektia ei osaa tulla ajatelleeksi, johtopäätös saattaa olla, että siinäpä vasta creepperi, mulkku tai molempia. (Toki on olemassa myös huonoa käytöstä ja toisen kunnioittamisen perusteet on lähes kaikkien mahdollista omaksua viimeistään aikuisena.)

Koulussakaan harvoin näkee ekojen vuosien jälkeen selitettävän eksplisiittisesti sitä, miten eri tilanteissa pitää toimia tai mitä sanoa, vaan oletus on, että sellaiset ohjeet kuten ”muista ottaa toiset huomioon”, ”puhu ystävällisesti” tai ”käyttäydy asiallisesti” avautuvat kaikille.

Nyt tuli heti kunnon pohjustus näköjään 🤣 Mutta sekava pointtini on siis, että niin virkistävää ja ihanaa, että tässä tekstissä ei oleteta, että kaikkien pitäis osata tällaiset jutut, vaan kerrankin väännetään sitä aikuisille suunnattua rautalankaa! Tällaista sosiaalisten taitojen näkyväksi tekevää puhetta tarvittais niin paljon lisää. Epäilen, että sen puute on yks iso tekijä siinä, miksi esim. monilla autismikirjolla olevilla henkilöillä on kokemus siitä, että muilla on jotain käsittämätöntä salatietoa mitä heillä ei ole. Tai miksi yksinäisyyteen liittyy niin voimakas häpeä, kyllähän nimittäin jokaisen normaalin ihmisen pitäisi tietää miten muiden kanssa ollaan 🤷🏼‍♀️

Expand full comment
Elina R's avatar

Kiitos Eeva tästä tiivistetystä viisaudesta 🙏🏻 Mietin yli 91-vuotiasta isotätiäni ja 94-vuotiasta ystävääni Sakaria ja heidän kanssaan käymiäni keskusteluita.

Monesti esiin nousee ilo ylisukupolvisesta yhteydestä, mutta myöskin kaipaus oman sukupolven läheisiin ja ystäviin - aikalaisiin, joista suurimmasta osasta on jo joutunut luopumaan menehtymisten tai vaikka muistisairauden vuoksi.

Mietin, miten tärkeää on, että on joku jonka kanssa voi yhdessä muistella asioita. Ystävät voivat loppupeleissä olla niitä ainoita ihmisiä elämässä, jotka tätä tärkeätä inhimillistä tarvetta voivat täyttää.

Menipä syvälliseksi näin aamutuimaan, mutta elämä on 💛 Ihastuttavat kuvituskuvat tässä julkaisussa!

Expand full comment
18 more comments...

No posts