Käärme luo nahkansa ja siivoaa kaappinsa
28 päivän tavarankarsimishaaste, jota ei tarvitse ottaa haasteena.
Hei ja hyvää käärmeen vuotta!
Kiinalainen uusivuosi tulee joka vuosi kuin lahjana - juuri kun uudenvuoden lupaukset ja toiveet ovat alkaneet hautautua johonkin verkkareiden ja kaamosväsymyksen alle, saapuukin uusi uusivuosi.
Mitä uusiin vuosiin tulee, voiko olla herkullisempaa symbolia kuin käärme? Sehän uusii nahkansa ja karistaa vanhan kannoiltaan (käärmeellä tosin ei ole kantapäitä).
Kiinalaisessa horoskoopissa käärme edustaa intuitiota, viisautta ja - tietenkin - muodonmuutosta. Käärmeen vuosi on siis aikaa sisäänpäin katsomiselle, oman viisauden kuuntelemiselle. Maailmassa, joka on täynnä mölyä, se on tärkeä viesti.
Se tuntuu hyvältä viestiltä myös tammikuisessa Helsingissä, jossa ovesta ei juuri tee mieli poistua. Ehkä ei tarvitsekaan, onkin ihan ok jäädä sohvalle. Mutta kenties siellä sohvallakin voisi olla enemmän läsnä omille tunteilleen ja ajatuksilleen, ja vähän vähemmän läsnä sille mitä maailmalla (tai puhelimen ruudulla) meuhkataan.
Ennen kaikkea käärmeen vuosi on aikaa uudistumiselle. Sille, että karistaa vanhat pölyt ja muuttaa sen, mikä ei enää palvele.
Kiinalaiseen uuteenvuoteen valmistaudutaan perinteisesti siivoamalla, ja sattumoisin myös minä olen raivannut kaappejani viime päivinä. Uudenvuoden tienoilla iskee aina himo aloittaa puhtaalta pöydältä (ja lattialta, ja keittiöntasolta…) mutta kalenterivuoden vaihtuessa olin liian väsynyt löytääkseni intoa tähän projektiin.
Nyt, köllöteltyäni tammikuun enimmäkseen pyjamassa, inspiraatio iski. Aloitin syömällä sammakon, eli siivosin häkkivarastoni. (“Sammakon syöminen” on filosofia, jossa päivän vaikein tai vastenmielisin työtehtävä tehdään ensimmäisenä.)
Olen normaalistikin aikamoinen raivaaja - en kestä kovin kauaa sotkuisia kaappeja, ja pöydille kasaantuville tavarapinoille sietokykyni on vieläkin pienempi. Käyn siis tavaroita säännöllisesti läpi ja olen muutenkin aika tarkka siitä, mitä ostan ja miten paljon.
Silti havahduin siihen, että tavaraa on salakavalasti alkanut kertyä sen jälkeen kun muutin isoihin neliöihin, joissa kaapeista ei ole puutetta. Haluaisin tänä vuonna yksinkertaistaa elämääni ja muuttaa pienempään asuntoon, joten tavaraa on pakkokin karsia tulevaa muuttoa ajatellen.
Pidän valtavasti Marie Kondon filosofiasta, jossa koko elämä räjäytetään kerralla niin, että lopulta tavarakasojen keskeltä nousee uusi feeniks. Minulla ei kuitenkaan ole nyt energiaa olla feeniks tai Marie Kondo.
Olen sen sijaan käynyt tavaroita läpi hissuksiin. Kehittelin itselleni listan jota olen nyt käynyt läpi, ja mietin että hei, tästähän saattaisi olla apua jollekulle toisellekin.
Listassa on 28 kohtaa - sattumoisin yhtä monta kuin helmikuussa on päiviä. Ne, jotka pitävät haasteista, voivat siis ottaa sen sellaisena. On myös täysin ok kulkea listaa hitaasti mutta varmasti eteenpäin vaikka seuraavien kuukausien aikana.
Lista ei pidä sisällään kaikkia mahdollisia kodin paikkoja tai tavarakategorioita, mutta se on jotain, millä pääsee alkuun.
Tässä projektissa nimittäin kaikista tärkeintä onkin vain päästä alkuun.
Karsimisen aloittaminen voi tuntua ylivoimaiselta savotalta. Paras vinkkini tähän: aloita vain, aloita jostain.
Toiseksi paras vinkkini: karsimista ei kannata ajatella taas yhtenä askareena, joka pitää tehdä, vaan kivana projektina. Tilaisuutena vapautua vanhoista taakoista sekä keventää ja helpottaa omaa arkea. Karsiminen voi olla suuri henkinen prosessi, joka pistää miettimään omia arvojaan, omaa suhdetta tavaroihin (tai vaikka muihin ihmisiin, joilta tavarat ovat peräisin!) sekä sitä, millaista elämää haluaa elää. Tai sitten se voi olla vain tapa vähentää omasta arjesta huollettavien, pestävien, roudattavien ja järjesteltävien tavaroiden määrää, ja sekin on aivan ok.
Tietenkään tavaroiden läpikäyminen ei aina tunnu juhlalta - jouduin aika kauan maanittelemaan itseäni, että sain tohvelini sinne kellarivarastoon. Mutta kun itse kokonaisuutta ajattelee jonakin, joka vie omaa elämää parempaan suuntaan, koko projekti tuntuu inspiroivalta, ei taakalta.
Projektiin saa erityistä puhtia, jos haastat kaverinkin mukaan.
28 päivän karsimishaaste
joka voi kestää juuri niin monta päivää kuin tarvitset
Sukkalaatikko. Aloitetaan helposta - harvalla on monimutkainen emotionaalinen suhde sukkalaatikkoonsa.
Alusvaatteet. Muista myös alusmekot yms.
Urheiluvaatteet ja -varusteet.
Lemmikkien tavarat.
Kengät.
Laukut. Tämä kohta on kaksiosainen: kun olet käynyt läpi laukkusi (muista myös matkalaukut ja treenikassit!) ja päättänyt mitkä saavat jäädä, käy läpi myös laukkujen sisukset. Siivoa pois ryttääntyneet kuitit, kuivuneet mainoskynät ja ne kummalliset muruset, joita laukkujen pohjalle jostain kertyy.
Takit. Muista myös sadetakit ja urheilutakit, jos unohdit ne kohdassa 3.
Ulkoasusteet. Huivit, hanskat, pipot, hatut, sateenvarjot. Muista myös ulkoiluun ja harrastuksiin liittyvät.
Yövaatteet ja oloasut. Nyt on aika olla armoton - lupaan, että et tarvitse niin montaa reikäistä t-paitaa kuin kuvittelet. (Saattaa jopa olla, että et tarvitse reikäisiä t-paitoja lainkaan, ja haluat tästä eteenpäin olla kotonakin kivassa oloasussa. Koska olet sen arvoinen.)
Housut ja hameet.
Neuleet.
Mekot. Muista myös juhlamekot, jos säilytät niitä esim. varastossa.
Yläosat. Muista kaikki t-paidoista kauluspaitoihin ja juhlatoppeihin.
Asusteet ja korut. Korut, vyöt, aurinkolasit ja muut asusteet.
Lakanat ja pyyhkeet. Muista myös keittiöpyyhkeet.
Sisustustekstiilit: viltit, koristetyynyt ja niiden päälliset, verhot, pöytäliinat.
Harrastuksiin liittyvät tarvikkeet ja materiaalit. (Jos sinulla on monta tavarantäyteistä harrastusta, käy ne läpi harrastus kerrallaan vaikka usean päivän aikana.)
Jääkaappi ja pakastin. Jos pakastimeesi on kertynyt paljon ruokaa, tee seuraaville päiville ateriasuunnitelma, jossa hyödynnät pakastimen antimia. (Luvassa paljon marjasmoothieita!)
Keittiön kuivakaapit. Jauhot, ryynit, säilykkeet jne.
Ruoanlaittoon liittyvät astiat ja työvälineet: kattilat, kulhot, vuoat, leikkuulaudat, veitset, kauhat jne.
Kattausastiat ja -tavarat. Lasit, lautaset, aterimet, tarjoiluastiat, lautasliinat jne.
Ruoan säilytysastiat. Pakasterasiat, eväsrasiat, pullot, purkit jne.
Laturit, johdot ja paristot. Näitä löytyy usein ympäri asuntoa. Ole armoton: et tarvitse kahdeksaa USB-C-piuhaa.
Lääkelaatikko. Myös lisäravinteet. Muista viedä vanhentuneet lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi.
Kosmetiikka.
Ihonhoitoon ja hiuksiin liittyvät välineet. Harjat, kihartimet, pinnit, pesusienet, shaverit jne.
Tärkeät paperit. Ja “tärkeät” paperit. Muista tietoturva hävittäessä (esim. revi kaikki henkilötietoja sisältävät paperit silpuksi ja pistä ne ennemmin roskikseen kuin paperinkeräykseen.)
Kirjat.
+ BONUS HARD MODE: Varasto ja/tai autotalli!
Muistilappu (jonka upeasta ulkoasusta saatte kiittää pelkästään miss Kia Arpiaa):
Lopuksi vielä muutama ajatus itse karsimiseen. Tästä aiheesta voisi kirjoittaa kirjan (ja on kirjoitettukin, kymmeniä), mutta ota tämä pienenä pintaraapaisuna, jolla pääset alkuun.
Mistä luovun, mitä pidän?
Siihen, mitkä tavarat pidetään ja mistä luovutaan, on kaikenlaisia ohjenuoria. Tunnetuin lienee Marie Kondon “herättääkö se iloa?”
Toinen yleinen suositus on miettiä, olenko käyttänyt tavaraa esimerkiksi viimeisen kolmen kuukauden aikana, ja kuinka todennäköisesti tulen käyttämään sitä seuraavan kolmen kuukauden aikana.
The Minimalists -triolla puolestaan on ajatusleikki: jos tämä tavara yhtäkkiä syttyisi tuleen ja palaisi poroksi, hankkisinko uuden tilalle?
Itse pidän kaikkein eniten Emily Leyn mantrasta best, favorite, necessary. Toisin sanoen: tavaroista säästetään parhaat, lempparit ja välttämättömät.
Älä sorru vain järjestelemään tavaroita
Kaupat ovat nykyään täynnä kaikenlaisia säilytyslaatikoita, mikä kertoo ehkä jotain ihmisten taistelusta tavaravuoria vastaan.
Olen itsekin sortunut ostamaan kaikenlaisia käteviä laatikoita ajatellen, että niiden avulla saan elämäni järjestykseen. Mutta laatikoista ja purkeista tulee Joshua Fields Millburnia lainatakseni helposti vain hauta-arkkuja turhalle rojulle.
Uskon laatikoihin ja siihen että kaikelle on paikka - mutta en siihen, että laatikoissa säilötään tavaraa, jota kukaan ei käytä tai tarvitse.
Miten tavaroista pääsee eroon?
Seuraavan kerran kun ostan tai otan vastaan jotain, toivon, että muistan miten työlästä tavarasta on päästä eroon. (Etenkin, kun ei omista autoa!)
Tavaran myymisessä on hirveä homma, joten itse laitan myyntiin vain arvokkaimmat tavarat, joille uskon löytäväni ostajan melko helposti. Kaikki muut lahjoitan lähetyskirppiksille. Jos kyseessä on tavara, jota paikalliset kirppikset eivät ota vastaan tai jota en saa itse kannettua, laitan sen annetaan ilmaiseksi -ilmoituksella Tori.fi:hin.
Monille on vaikeaa luopua jostain, mistä on itse maksanut, ja ymmärrän sen hyvin. Itse kuitenkin ajattelen, että kun annan tavarat ilmaiseksi tai myyn ne tosi halvalla, maksan vähän siitä, että oloni kevenee. Vapaus- ja keveysvero! Hyvinvointiani ei edistä se, että kaappini ovat täynnä turhaa roinaa vain siksi, että olen joskus käyttänyt niihin rahaa.
Möin juuri kaksi designer-tuolia tosi edullisesti, ja sain muutamia kommentteja joissa ihmeteltiin miten voin luopua niistä niin halvalla. Ajattelen, että minulle on tärkeintä antaa asioiden mennä kun niiden aika on tullut mennä. Samalla ilahdutan jonkun päivää, joka tekee loistavan löydön. Uskon, että se hyvä palautuu minulle jotain muuta kautta.
Tee suunnitelma siitä, miten pidät jatkossa tavaramäärän kurissa
Tavaroilla on raivostuttava tapa alkaa kertyä sittenkin, kun kaapit on jo kertaalleen karsittu ja helpotuksesta huokaistu.
Nykymaailma on rakennettu niin, että on vaikeampaa sanoa tavaroille ei kuin kyllä.
On hyvä miettiä, mikä omassa elämässä on kasaantuvan kaman alkulähde. Tyypillisiä syyllisiä ovat esimerkiksi:
lohtushoppailu
kirppikset
alennusmyynnit ja tarjoukset (erityisesti paljoustarjoukset)
ilmaiset tavarat ja lahjat
sosiaalinen media, jossa trendit vaihtuvat viikoittain ja jossa esitellään jatkuvasti jotain, joka on “pakko saada”
se, että tavaraa on jo valmiiksi liikaa (tämä voi tuntua järjenvastaiselta, mutta usein hallitsematon tavaramäärä ohjaa ostamaan lisää. Kun esimerkiksi vaatteita omistaa valtavasti, niiden erilaisen yhdistelyn ja stailaamisen mahdollisuuksia ei näe ja siksi tekee mieli hankkia koko ajan jotain uutta. Tai jos keittiön kaapit ovat aivan täynnä tavaraa, sitä ostaa joka kerta uuden tomusokeripaketi, koska ei löydä niitä kolmea jo valmiiksi avattua.)
Paikanna heikot kohdat ja tee suunnitelma sille, miten osaat jatkossa luovia näissä tilanteissa.
Nyt on lopetettava tämän kirjeen kirjoittaminen ja painettava lähetä-nappia, sillä keittiössä on pursuileva kaappi, joka huhuilee nimeäni.
Kevyitä askelia viikonloppuune!
Sain tästä kirjoituksesta kahdenlaista inspiraatiota: ensinnäkin aion todellakin ottaa tämän listan käyttöön! Viime aikoina olen jo karsinut vaatekaappia kovalla kädellä ja listannut ahkerasti vaatteita Vintediin, mutta tämän luettuani inspiroiduin käymään kaikki listaukseni läpi ja laittamaan niihin kunnon alennukset. On ehdottomasti parempi saada ne kiertoon vaikka sitten pienemmällä rahalla kuin se, että ne vievät tilaa vaatekaapistani vielä ties kuinka pitkään! Tässä on taas kerran sunk cost fallacy vauhdissa 😅 Joten kiitos kovasti taas kerran Eeva!
Voihhh!!! Ihana, lempeä ja rohkaiseva postaus, kiitos kovin, testiin menee tuo listaus! 🥹🌻🦋